Je hebt eindelijk de stap gezet om met de fiets naar het werk te rijden, maar welke route neem je nu best? Neem je de kortste – niet zelden via een drukke onaantrekkelijke steenweg – route of rij je liever wat om via idyllische groene velden en jaagpaden langs mooie waterwegen? Gelukkig kunnen online routeplanners ons op de goede fietsweg helpen! Hieronder een overzicht.
GOOGLE MAPS
De bekendste aller routeplanners, heeft ook oog voor de fietser. Je kunt fietsvriendelijke wegen en fietspaden (in het groen) zichtbaar maken op de kaart, en vanzelfsprekend houdt hij daar rekening mee als hij een route uitdenkt. Jammer genoeg zijn slechte fietspaden óók fietspaden voor Google, wat zich soms doet gevoelen in de kwaliteit van de route.
Je kunt een routebeschrijving met één druk op de knop naar de Maps-app op je telefoon verzenden.
STRAVA
Strava is een sociale fitness-app; je gebruikt hem in eerste instantie om je gereden routes bij te houden en om ze te delen met vrienden. Maar Strava heeft ook een routeplanningsmodule.
Sporters zetten hun routegegevens op Strava en zo weet het programma heel goed welke trajecten het vaakst worden gereden. Bij het uittekenen van een route kan Strava rekening houden met die populariteit. Nu is ‘populair’ misschien niet noodzakelijk hetzelfde als fietsvriendelijk, maar het is toch een aanwijzing. Want als een route onaangenaam of gevaarlijk is, mijden fietsers die vanzelf.
BIKEMAP – ROUTEYOU – BROUTER
Deze drie fietsrouteplanners zijn gelijkaardig opgebouwd. Geef een vertrekadres en het adres van bestemming in of duid ze allebei aan op de kaart en de routeplanner bedenkt voor jou een route tussen de 2 punten. Wat voor route? Dit hangt af van een aantal parameters die je zelf kan kiezen, bijv. de kortste route. Of de snelste. Of via de fietsknooppunten.
Grote meerwaarde bij deze routeplanners is dat je kan kiezen uit meerdere kaartlagen: topografisch, OpenStreetMap… Bij elke route wordt er een hoogteprofiel opgemaakt.
BIKE CITIZENS
Tijdens het fietsen in de grotere steden is dit een gps op maat van de fietser. Je voert je startadres en je bestemming in en vervolgens kan je kiezen tussen drie mogelijke routes: een snelle, een gebalanceerde of een gemakkelijke route. Stapsgewijs word je vervolgens naar je bestemming geloodst. De routes zijn een pak realistischer dan bijvoorbeeld in Google Maps. De app biedt naast de navigatie ook een overzicht van je gemaakte ritten. De app is gratis, voor de kaarten dien je te betalen.