Hoe minder wagens in de schoolbuurt, hoe kalmer de schoolstart én hoe beter de luchtkwaliteit. Bovendien kunnen kinderen in een rustige omgeving zelfstandig naar school gaan. Daardoor zijn ze fitter, gezonder en kunnen ze zich beter concentreren. Gaat jouw kind naar school in een omgeving die veiliger kan? Hier lees je hoe jij je steentje kunt bijdragen.
(bijdrage door de Fietsersbond)
Trommel gelijkgestemden op
Er staan heel wat mensen en organisaties klaar om mee te ijveren voor een veiligere schoolomgeving, zoals andere ouders, de lokale afdeling van de Fietsersbond of de ouderraad. Ouderraden hebben vaak verschillende werkgroepen. Door een werkgroep ‘mobiliteit’ op te richten, sta je dicht bij de ouders, de kinderen en de directie.
Organiseer acties die in het oog springen
Opvallende acties – en de bijbehorende media-aandacht – maken van verkeersveiligheid en luchtkwaliteit aan scholen een maatschappelijke bezorgdheid én een verkiezingsthema. Denk maar aan de resultaten die de organisatie Filter Café Filtré optekende. In sommige gemeenten werden nieuwe schoolstraten ingericht naar aanleiding van hun protest, terwijl andere gemeenten extra maatregelen beloofden na de verkiezingen.
Formuleer concrete verbeterpunten
Verder is het belangrijk om concrete suggesties te doen voor verbetering, over het hele woon-schooltraject. De invoering van een schoolstraat – waar aan het begin en op het einde van de schooldag geen gemotoriseerd verkeer door mag – is cruciaal, maar je kan nog verder gaan:
- Breng de onveilige punten in de ruime omgeving rond de school in kaart.
- Geef aan wat er zou kunnen gebeuren om deze punten te verbeteren.
- Kijk of er voldoende veilige fiets- en wandelroutes zijn.
Leg je suggesties voor aan het gemeentebestuur en vraag om regelmatig samen te komen om de voorstellen verder op te volgen.
Smeed een band met de politie
Betrek de politie door gevaarlijke situaties, zoals versperde fietspaden of onveilige werfinnames, consequent te melden. Zelfs al kunnen de agenten niet onmiddellijk helpen; het is belangrijk dat ze op de hoogte zijn en je melding registreren. Tot slot kan je op gevaarlijke (kruis)punten een wijkagent of gemachtigd toezichter inschakelen om kinderen te begeleiden bij het oversteken.