Om meer mensen op de fiets te krijgen, moet de verkeersveiligheid omhoog. Dat leert een nieuwe Europese studie die het verkeersinstituut Vias op 9 mei presenteerde. ‘We hebben investeringen nodig.’
Waarom neemt u niet vaker de fiets voor een verplaatsing? Die vraag hebben onderzoekers de afgelopen maanden voorgelegd aan inwoners uit negen Europese steden. Het gaat om Gent en Luik in België, Tilburg en Groningen in Nederland, Berlijn, Düsseldorf en Dortmund in Duitsland, en Bergen en Trondheim in Noorwegen.
“In bijna elke stad blijkt de verkeersveiligheid het belangrijkste obstakel om de fiets te nemen”, zegt Stef Willems van het verkeersinstituut Vias.
“Zeker in stedelijk gebied is het aantal fietsers de afgelopen tijd sterk gestegen, maar de infrastructuur groeit niet mee. Zo creëer je moeilijke situaties, vooral aan kruispunten, waar minder assertieve fietsers zich niet op hun gemak voelen”, zegt Wies Callens, de woordvoerder van de Fietsersbond. “Als je dit wil veranderen is er inderdaad meer geld nodig.”
De Fietsersbond vraagt dat de toekomstige Vlaamse regering jaarlijks 500 miljoen euro vrijmaakt om nieuwe fietspaden, -bruggen en -tunnels aan te leggen. Ter vergelijking: heel de huidige regeerperiode is er 700 miljoen euro geïnvesteerd. “Er moet dringend een versnelling komen”, zegt Callens. “Aan het huidige tempo zijn we volgens het Rekenhof nog vijftig jaar bezig om de infrastructuur in orde te krijgen. Ik denk dat iedereen beseft dat dit veel te laat is.”
Het volledige artikel kan je lezen op de website van De Morgen (betalend artikel).