Met hoeveel zijn jullie in de afdeling?
Vijf kernleden waarvan Koen de blijvende kracht is van in het begin.
Wanneer zijn jullie opgestart?
Fietsersbond Roeselare bestaat al van 2000. Het pionierswerk werd gedaan door vroegere kernleden. Begin 2017 haakten enkele 'trekkers' af en startte een sabat-jaar. Halfweg 2018 namen we met de huidige ploeg de draad weer op. Maandelijks komen we samen.
We wilden de goede verstandhouding met het beleid (opgebouwd door onze voorgangers) niet laten teloor gaan. Dit is ons blijkbaar gelukt. De Fietsersbond wordt in het huidig beleidsplan vermeld als de preferente gesprekspartner inzake fietsmobiliteit.
Wat willen jullie graag veranderen voor fietsers in jullie stad/gemeente?
Een mobiliteitsplan waar plaats is voor elke weggebruiker met respect voor elkaar. We stellen de fiets voorop als het ideale middel voor verplaatsingen in de ruime stedelijke omgeving.
We willen ook meer fietspaden, een netwerk van afzonderlijke fietspaden doorheen de stad en de wijken, bredere fietspaden aangepast aan huidige noden, meer fietsparkeerplaatsen en het aanpassen van verkeerssituaties voor veiliger fietsverkeer.
Wat is jullie strafste actie tot nu toe?
In het verleden was de Fietsersbond de motor om BEV (beperkte eenrichtingsverkeer) in te voeren in Roeselare. Het stadsbestuur kreeg een volledig uitgewerkt dossier. “Copy – paste” en de officiële uitrol kon beginnen.
Met de nieuwe ploeg is de recente fietstocht met burgemeester, schepen en gemeenteraadsleden wel meer dan geslaagd te noemen. Een rit door het centrum om knelpunten bespreekbaar te maken. Een vijftigtal deelnemers, grote belangstelling van pers, uitgebreid verslag op lokale TV.
Twee weken na de fietstocht brachten de stedelijke diensten reeds bijkomende markeringen aan waar wij die voorgesteld hadden.
Wat staat er nog op het programma binnenkort?
Overleg met stad, ledenwervingsacties en een Facebookactie rond hoffelijk en correct parkeren: Een fietspad is geen parkeerstrook.