De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt.
- In maart en april, zag opnieuw een aantal nieuwe afdelingen het licht. Fietsersbond Kampenhout werd heropgestart. Daarnaast werd ook een opstartbijeenkomst georganiseerd in Wommelgem, Lubbeek, Westerlo, en Nazareth. Stuk voor stuk hadden deze bijeenkomsten een hele hoge opkomst en zijn ze enthousiast van start gegaan. Stuur hen jullie suggesties of een hart onder de riem door via fietsersbond.be/injebuurt.
- Fietserbond Aalst pleit nog steeds voor een zone 30 in de gehele binnenstad. Ze verwelkomen de okergele fietssuggestiestroken die er alvast voor zorgen dat de fiets wat zichtbaarder wordt in het straatbeeld.
- De Fietsersbond Aarschot vraagt om meer diefstalveilige fietsenparking aan het station. Het gemeentebestuur belooft alvast werk te maken van beveiligd stationeren van fietsen.
- Naar aanleiding van een dodelijk ongeval van een (elektrische) fietser, kaart de Fietserbond Deurne aan dat speed pedelecs en elektrische fietsen in de media met elkaar worden verward. Zo wordt het slachtoffer onnodig geculpabiseerd omdat hij geen helm droeg, wat bij een elektrische fiets helemaal niet verplicht is. Ze vragen bovendien dat de fietsinfrastructuur er veiliger wordt gemaakt: “Elke dag staan er auto’s tot op het fietspad geparkeerd.”
- Daarnaast is de Fietsersbond Deurne ook niet te spreken over nieuwe verkeersremmende kussens. Die liggen maar zo’n 40 centimeter van de goot, waardoor fietsers bitter weinig ruimte hebben om er langs te rijden, zeker voor bakfietsen of elektrische mobielen.
- Fietsersbond Edegem organiseerde, in samenwerking met de politie, een succesvolle informatiesessie over de wegcode, met focus op fietsers.
- In Gent vierde de afdeling de opening van de nieuwe fietstunnel aan de Dampoort met een Critical Mass. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om de beleidsmakers duidelijk te maken hoe de ring rond Gent fietsvriendelijker kan en overhandigden hen hun memorandum.
- Fietsersbond Geel organiseerde op 25/4 samen met de Stad Geel de vertoning van de documentaire ‘Why we cycle’.
- Fietsersbond Heusden-Zolder wil werk maken van een beter fietsbeleid voor scholen, samen met de gemeente, hun scholenplan en de app “route2school”. Ze hielden een actie waarbij 100den ouders en kinderen aangesproken werden en ook fietsplaatjes meekregen.
- Fietsersbond Ieper overhandigde deze maand aan hun beleidsmakers een lijst met 205 kansen om fietsen in Ieper vlotter, veiliger en comfortabeler te maken (naar analogie met de 205 punten uit het bestuursakkoord). De burgemeester en de schepen van mobiliteit beloven er alvast mee aan de slag te gaan. Bekijk het filmpje hier.
- In tegenstelling tot dit positieve nieuws, is Fietsersbond Ieper ontgoocheld dat hun adviezen naar fietscomfort en fietsveiligheid niet zijn weerhouden in de heraanleg van de Dikkebussenweg. Ze vrezen dat de onveiligheid voor fietsers er nog zal verhogen als er geen rekening gehouden wordt met hun adviezen.
- Fietsersbond Roeselare organiseerde een fietstocht om hun leden en inwoners te laten zien waar ze mee bezig zijn, aan te tonen dat fietsen leeft in Roeselare en samen met de schepen van mobiliteit de grootste fietsknelpunten te overlopen. (zie foto (c) Jos)
- In Limburg vond een overkoepelend overleg plaats tussen alle lokale Fietsersbond afdelingen en andere fietsinitiatieven. ze leerden van elkaar en hebben samen een guerilla actie gehouden voor betere fietsinfrastructuur aan een aantal scholen in Genk.
- In Tielt was er helaas minder goed nieuws. Een fietster overleed er na een aanrijding door een vrachtwagen. Afdeling Tielt organiseerde een dodenwake en plaatste een ghost bike.
- De Fietsersbond Tienen maakt bezwaar tegen een (publieke) parking voor 240 wagens naast en onder de geplande lagere school.