De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt.
- De Tiense Fietsersbond stelde deze maand hun Fietsrapport voor aan het ruime publiek en een delegatie van het stadsbestuur. Daarin wordt de toestand van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid in Tienen beoordeeld en geven ze aanbevelingen voor kwaliteitsverbetering. De Fietsersbond inventariseerde alle knelpunten aan de hand van terreinbezoeken, aangevuld met ervaringen van fietsers in Tienen die dit via een (online) formulier konden melden. Doe inspiratie op voor je eigen gemeente en kijk het rapport hier in!
- In Aalst werd bij de aanleg van een nieuwe rotonde geen rekening gehouden met het feit dat een muurtje ervoor zorgt dat fietsers en automobilisten elkaar niet zien aankomen. Dit zorgt potentieel voor levensgevaarlijke situaties. Het fietspad werd een meter opgeschoven om het oogcontact tussen de fietsers en de automobilisten te vergroten. Volgens de Aalsterse Fietsersbond is het probleem hiermee niet opgelost. Volgens het Agentschap van Wegen en Verkeer is het technisch niet mogelijk om de muur te vervangen door bijvoorbeeld een glazen wand, omdat die deel uitmaakt van de tunnelwand.
- Vrijwilligers van de Fietsersbond en het Gents MilieuFront hebben in Sint-Denijs-Westrem zelf een fietspad geschilderd. Zo willen ze de gebrekkige veiligheid voor fietsers aan de kaak stellen. Dit gebeurde met bio-afbreekbare verf die binnen een aantal weken terug zal verdwenen zijn.
- De Fietsersbond Mechelen betreurt dat er bij de vernieuwing van de Leuvensesteenweg geen gescheiden fietspaden worden aangelegd. Ze vragen ook een verbetering van de fietsoversteken ter hoogte van de inrit van Planckendael en de Willendriesstraat.
- De Fietsersbond van Oudenaarde is niet tevreden met het nieuwe fietspad in de Adriaen Brouwerstraat. Bij het opdraaien van de Eindrieskaai moet je namelijk een drempel over. Bovendien is het fietspad aangelegd in klinkers, in tegenstelling tot het nieuwe, comfortabele wegdek in asfalt waar de auto’s over rijden.
- De Fietsersbond Druivenstreek vraagt het AWV om drie veilige oversteekplaatsen te creëren op de Terhulpsesteenweg in Hoeilaart. Als je vanuit het Zoniënwoud deze gewestweg wil oversteken, moet je vaak heel lang wachten omdat er over een afstand van 2 km geen veilige oversteekplaats is. De Fietsersbond lanceerde hierover een korte enquête op hun facebookpagina. De resultaten zullen verwerkt worden in een brief aan het Agentschap Wegen en Verkeer.
- De Torhoutse Fietsersbond hield een enquête om inzicht te krijgen in wat leeft rond fietsen in hun stad. 580 mensen namen deel aan deze bevraging. De resultaten willen ze vertalen naar een inventaris van alle fietsknelpunten in de stad. Ze hopen hiermee in gesprek te kunnen gaan met het stadsbestuur. Bovendien lanceerden ze ook een meldpunt voor fietsknelpunten!
- Met dit mooie weer, kropen weer heel wat lokale afdelingen op de fiets. In Edegem fietste de Fietsersbond de zomer tegemoet met een avondlijk tochtje van 25 km, onderbroken door een korte wandeling en een terrasje onderweg. Ook in Sint-Truiden kon je terecht voor een midzomerfietstocht.
- In Zottegem werd een nieuwe Fietsersbond opgestart (foto). Een enthousiaste bende, die meteen van start gaat om fietsen ook in Zottegem vanzelfsprekend te maken.